2016. máj 24.

Hagyd már a mérleget a francba...!

írta: Nikóóó
Hagyd már a mérleget a francba...!

Ez úgy kezdődött, hogy már mindenhonnan ez folyt: a mérleg ezt mutatja, a BMI szerint így állok, este 6 után nem lehet enni és jöhet az újabb 90napos fogyókúra. OMG!!! Ilyenkor azért nehezemre esik nem elsírni magam, de mindenki elindul valahonnan, így az lesz a legegyszerűbb, ha elolvasod a tényeket.

Sokan élik meg úgy mindennapjaikat, hogy azt reggelente és este kötelezően beárnyékolja, amikor a mérlegre áll. Biztos ismerős az érzés, amikor fogyókúrába, egyéb divatos diétába kezdesz, és szinte minden percben állnál is a mérlegre, hogy történt-e változás. Egyet kérek Tőled, ezt ne tedd.

joooooo.jpg

Miért ne mérlegelj állandó jelleggel – avagy a kilók becsaphatnak!

Ne tedd azért, mert a mérleg információi szinte semmit sem jelenten ÖNMAGÁBAN. Ez csak egy szám, amely már annak hatására változik, hogy megittad a szükséges 2-3 liter vizet – mert ugye megittad ma is? :-)

A testtömeget ráadásul jelentősen befolyásolja még a csontozat, a szervezet vízvisszatartása és egyéb tényezők is. Mindezeket viszont a testzsírszázalék-mérő eszköz figyelembe veszi és megmutatja, hogy a teljes testtömeged hány százaléka áll zsírból és izomból, így mindig pontos képet kaphatsz aktuális egészségi állapotodról, vagy a fogyásod sikerességéről.

Sose a leadott kilók alapján értékeld a fogyást, hanem a testzsír csökkenése alapján. Ha pl. azt látod, hogy a mérleg kevesebbet mutat, már rohansz is elújságolni a nagy hírt a barátnőknek, közben viszont a mérő kimutathatja azt is, hogy a testzsírszázalékod nem, vagy csak alig csökkent, akkor a fogyás főként izomból történt és nem a zsírpárnák csökkentek. Szerintem Te is úgy szeretnél alakulni, hogy a zsírszövetek eltűntetése legyen a kizárólagos cél.

A BMI-re sem árt némi figyelmet szentelni, főleg, amikor ez alapján akarják meghatározni, hogy netán túlsúllyal küzdesz-e. Ahol csak ezt az értéket mérik, onnan fuss, amilyen gyorsan csak lehet :-) Ugyanis egy izmosabb ember kapásból a BMI index alapján (azt önmagában vizsgálva) máris túlsúlyos kategóriába kerülhet. A lényeg, hogy 1-1 mérési adat önmagában semmit nem jelent, ahogy a mérleg sem lehet a legjobb barátod ha arra vagy kíváncsi, hogy mit értél már el a célod feléd vezető úton....

A fogyás egészséges mértéke maximum  heti 0,5 és 1,0 kg között lehet, de előfordulhat az is, hogy a kilók egyáltalán nem csökkennek, de a testzsírszázaléka igen. Itt ismét fogyás figyelhető meg, de ha csak a kilókat nézted volna, akkor tévesen azt gondoltad volna, hogy nem fogytál, pedig igen.

Testzsírszázalék-mérés

A kulcs tehát a testzsírszázalék, a mérleget pedig felejtsd el!

A testzsírszázalék mérés (Bioelektromos Impedancia Analízis - BIA) során a mérőműszer egy nagyon gyenge, egyáltalán nem érezhető elektromos áramot bocsájt át a testünkön, mellyel meghatározható a test elektromos ellenállása (impedanciája). Ez az ellenálás nagyban függ a testben felhalmozott zsír mennyiségétől, mivel a zsírszövet rosszul vezeti az áramot. A mérés segítségével pontos képet kaphat arról, hogy a zsírszövete hány százalékát teszi ki a teljes testtömegének.

Mennyi az ideális testzsírszázalék?

A szervezet számára létfontosságú a zsír a mindennapi működése során. Kipárnázza a vázrendszert, a belső szerveket védi, a testhőmérséklet szabályozásában is segít, vitaminokat tárol és energiahiány esetén innen pótolja a szükséges mennyiséget. Fontos, hogy a testzsírszázalékunk azonban mindig egy ideális tartományban legyen, ellenkező esetben számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet.

kep2.jpg 

 

És mi számít igazán?

Kizárólag az számít, amit a tükörben látsz; az számít, hogyan módosul a ruhád lejtése testednek vonalán :-) Nekem sokkal nagyobb öröm, amikor vehetek egy új nadrágot, mert a régi már nagy; vagy egy testhez simuló ruha, amiben jól érzem magam és úgy áll, ahogy az kell. A tükröt sokkal jobban szeretem, mert mindennap szembesít azzal, ha a befektetett energiának megvan a gyümölcse, és azzal is, ha késő este megettem azt a kürtős kalácsot, amit nem kellett volna :-P (Persze ilyet nem teszünk :D csak akkor mikor a Tagore sétányon flangálok és tudom, hogy ez az a hely, ahol mindig eszem egyet nyáron. DE pszt. képzeld én is emberből vagyok....)

A tükör mellett tehát nem tudsz elmenni, nem hagyja, hogy elszállj a kilókkal, míg egy mérleget be tudsz seperni az ágy alá – a problémákkal együtt.

Ha életmódváltáson töröd a fejed, a legjobb ha azzal kezded, hogy elmész egy testösszetétel mérésre. Itt megtudhatod a testsúlyod pontos összetételét, rávilágítanak arra, hogy mekkora arányban található a szervezetedben ásványi anyag, teljes test víz és hogy mekkora az alapanyagcseréd. Jó kiindulási alap lesz ez, mert a célok kitűzésekor pontos tudni fogod, hogy fogynod kell vagy híznod, hogy mekkora az az alap Kcal érték, amit ahhoz be kell vinned minden áldott nap, hogy egyáltalán rendesen működhessen a szervezeted. Ehhez még hozzászámolod majd a napi egyéb tevékenységeket, belövöd a megfelelő makrókat....és .....bocsánat, ez már a következő bejegyzés témája: a jó öreg makrók :-)

Te voltál már ilyen mérésen?

Ha még nem voltál, a legújabb szupergépezetet is tesztelheted. Az alábbi linkre kattintva válaszd a dietetikát, majd ezen belül az Inbody testösszetétel mérést:

http://mensmentis.hu/online-bejelentkezes/

 

Az én legutóbbi áprilisi eredményemet itt találod :-) Dolgozom még rajta, de ebben a pillanatban is imádok ebben a testben élni :-P Ezt mindig tartsátok szem előtt, s szeressétek azt, akit a tükörben láttok :-)

A testzsír% általános értékei pedig az alábbiak:

Nők testzsírszázalék táblázata

Kor

Sovány

Egész­séges

Túlsúlyos

Elhízott

20-40

21% alatt

21-33%

33-39%

39% felett

41-60

23% alatt

23-34%

34-40%

40% felett

60 felett

24% alatt

24-36%

36-42%

42% felett

 

Sportolókra jellemző testzsírszázalék tartományok

Szint

Nők

Férfiak

Létfontosságú!

10-13%

2-5%

Versenyszerűen sportolók

14-20%

6-13%

Egészséges sportos alkat

21-24%

14-17%

 

És amit soha ne felejtsetek el, a célhoz vezető úton SMILE FOREVER <3

smile.jpg

Szólj hozzá